تاریخچه بیمارستان مرکز طبی کودکان

ساخت بیمارستان اصلی مرکز طبی کودکان

ساخت بیمارستان مرکز طبی کودکان در سال 1337 توسط مرحوم دکتر حسن اهری پیشنهاد شد. ایشان فکر ساخت این مرکز را رهاورد سفری دانست که به همراه مرحوم دکتر محمد قریب، بنیانگذار طب نوین اطفال ایران، به شهر مونترال کانادا برای شرکت در نهمین کنگره بین المللی بیماری های کودکان داشتند. در این سفر ایشان از بیمارستان های کودکان آن شهر و شهر تورنتو و چند مرکز علمی ویژه کودکان در امریکا بازدید داشتند. از آن جایی که بسیاری از آن مراکز توسط نیکوکاران با توان مالی متفاوت حمایت می شد ایشان در تحقق این هدف بر روی کمک افراد و سازمان های نیکوکار برنامه ریزی کرده و به عنوان اولین گام اندوخته خود را در فروردین سال 1340 برای این منظور اهدا کرد. پس از آن با ارائه شواهد و آمار موجود در مورد مرگ و میر و شیوع بیماری های کودکان به نیکوکاران نظر آن ها را جهت ساخت این مرکز جلب نمود.

همکاری دکتر فرهاد و دکتر قریب در تحقق این هدف نیز تاثیر به سزایی داشت. اما از آن جایی که این مبالغ نمی توانست پاسخگوی هزینه های ساخت و تجهیز این بیمارستان باشد، به ناچار از سازمان های ملی و دولتی استمداد طلب کردند. سرانجام موضوع ساخت این مرکز در برنامه سوم دولت وقت قرار گرفت و مسئولیت اجرای این طرح در دی ماه 1340 به خود دکتر اهری واگذار شد. ایشان در طراحی این بیمارستان از نقشه بیمارستان های اطفال کانادا، امریکا و سوئیس الگو گرفت و بالاخره در مهر ماه سال 1342 عملیات ساختمانی بیمارستان آغاز شد. در ساخت و تجهیز این بیمارستان علاوه بر کمک خیرین، سازمان برنامه وقت، دانشگاه تهران و جمعیت شیر و خورشید ایران مشارکت داشتند و خرید تجهیزات خارجی بیمارستان با واسطه صلیب سرخ جهانی صورت گرفت و بدین ترتیب صرفه جویی قابل توجهی در صرف اعتبارات آن به عمل آمد. دکتر اهری همزمان با تصویب طرح ساخت این مرکز جمعیتی را به نام جمعیت طرفداران مرکز طبی کودکان تشکیل داد که اولین جلسه این جمعیت در آذر ماه 1340 تشکیل و در سال 1344 به ثبت رسید و دارای شخصیت حقوقی شد.

در آبان ماه سال 1346 با جلب نظر مسئولین دانشگاه تهران و تصویب آئین نامه های مربوطه اداره مرکز به جمعیت طرفداران مرکز طبی واگذار شد و جمعیت نیز مسئولیت آماده سازی و افتتاح مرکز را بر عهده گرفت. سه ماه پس از این واقعه یعنی در 28 اسفند ماه 1346 مصادف با عید سعید غدیر دو واحد درمانگاهی فیزیوتراپی و دندانپزشکی این مرکز نیز افتتاح شد و به دنبال آن در اردیبهشت سال 1347 درمانگاه بهداشت کودکان و در شهریور همان سال درمانگاه بیماری های کودکان و بخش یک بستری بیماران آماده گردید. سرانجام در پانزدهم آبان ماه سال 1347، سایر بخش های بیمارستان، آماده و بیمارستان رسماً افتتاح شد. در ابتدا بیمارستان با بخش های عفونی، کلیه، خون، غدد، جراحی، اورژانس و درمانگاه های تخصصی شروع به کار کرد، اما به تدریج با پیشرفت علم و تکمیل کادر علمی بیمارستان، بخش هایی همچون گوارش، ایمونولوژی و آلرژی، قلب، نوزادان، روماتولوژی، اعصاب، جراحی اعصاب، اورولوژی، اورتوپدی و سایر بخش های فوق تخصصی و پاراکلینیک به آن اضافه شد.

فاز دوم توسعه، ساخت ساختمان شماره سه بیمارستان

ساختمان شماره سه بیمارستان در سال 1367 آغاز و بعد از فراز و نشیب چند ساله با همت دکتر موحدی، رئیس وقت بیمارستان در سال 1379 به بهره برداری رسید. هم اکنون سه بخش بالینی اورولوژی، ایمونولوژی و روماتولوژی و همچنین مرکز تحقیقات ایمونولوژی و اتاق عمل اورولوژی را در خود جای داده است. بخش پیوند مغز استخوان نیز در این ساختمان قرار است به زودی به بهره برداری برسد.

فاز سوم توسعه، ساخت ساختمان شماره دو مرکز طبی کودکان

پروژه ساخت ساختمان شماره دو بیمارستان که امکان افزایش بخش ها و تخت های بستری را فراهم می ساخت طی سال های متمادی توسط روسای مختلف بیمارستان از جمله دکتر میلانی و دکتر موحدی پیگیری می شد که سرانجام در سال 1389 با همت دکتر ربانی، رئیس وقت بیمارستان رسماً افتتاح و  مورد بهره برداری قرار گرفت. در حال حاضر در این ساختمان، بخش های اورژانس، بخش های مراقبت ویژه کودکان و نوزادان و قلب و جراحی قلب، قلب و ریه، اعصاب، جراحی، و همچنین واحدهای رادیولوژی، آزمایشگاه و پاتولوژی، درمانگاه های سرپایی و مجموعه اتاق عمل های بیمارستان و بیهوشی مستقر هستند.

واحدهایی که اخیراً به خدمات تشخیصی و درمانی مرکز طبی کودکان اضافه شده اند

-          واحد پایش و ارزیابی الکتروفیزلوژیک (EEG monitoring  و LTM )

-          سنجش تراکم استخوان ( Bone densitometry) در کودکان

واحدها و خدماتی که به زودی به ارائه خدمات در مرکز طبی کودکان اضافه خواهند شد

-          راه اندازی بخش پیوند مغز استخوان و سلول های بنیادین

-          بخش پیوند کلیه و کبد

-          بخش تست های تنفسی پیشرفته و Sleep Lab

-          بخش شنوایی سنجی

-          گسترش بخش مراقبت ویژه کودکان

-          گسترش بخش مراقبت ویژه نوزادان

-          بهره گیری از MRI

مرقومه نوشته شده در حاشیه صفحه اول قرآن در روز افتتاح مرکز طبی کودکان

روز چهارشنبه دهم آبان ماه سال 1347شمسی (اول نوامبر 1967 میلادی) که مصادف با 27 رجب 1387 قمری و عید بزرگ مبعث بود این قرآن را به مرکز طبی کودکان آوردم و به فضل خدای متعال و همکاری کارکنان این مرکز موفق به تکمیل وسایل و تجهیز شدیم و روز چهارشنبه پانزدهم آبان ماه 1347 (6 نوامبر 1968 میلادی) که مصادف با شب میلاد حضرت قائم ( 14 شعبان 1388 قمری) بود، مرکز طبی را افتتاح و از این جهت مورد پسند و رضایت خداوند گردید.

دکتر حسن اهری

سه شنبه 31 مرداد 1396.