نقش تشخیص زودهنگام و درمان هدفمند در بهبود کیفیت زندگی کودکان مبتلا به نقص ایمنی اولیه
ایمنی شکننده؛ کودکان در معرض خطر عفونتهای مکرر
نقص ایمنی اولیه، گروهی از بیماریهای ژنتیکی هستند که میتوانند از دوران نوزادی زندگی کودک را تحتتأثیر قرار دهند؛ دکتر نیما رضایی، فوق تخصص ایمونولوژی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، در گفتوگویی تخصصی با هدف افزایش آگاهی عمومی، به معرفی علائم هشداردهنده، روشهای تشخیص و راهکارهای درمانی این بیماری در کودکان پرداخت. دکتر رضایی با اشاره به اینکه بیماریهای نقص ایمنی اولیه گروهی از اختلالات ژنتیکی هستند، توضیح داد: در این بیماریها بخشی از سیستم ایمنی بدن بهدرستی عمل نمیکند و این موضوع افراد مبتلا را در معرض خطر عفونتهای مکرر، بیماریهای خودایمنی قرار میدهد.
مرکز طبی کودکان میزبان دورهمی متفاوت فرهنگی آموزشی بود
تعامل علمی در سایه هنر؛ نمایش و تحلیل یک روایت واقعگرایانه از زندگی پزشکان
در ادامه برنامههای فرهنگی-آموزشی «با هم بخوانیم، با هم ببینیم، با هم بیاموزیم»، نخستین قسمت از سریال «Doc2025» با حضور فراگیران و اعضای هیئت علمی در بیمارستان مرکز طبی کودکان به نمایش درآمد. در این برنامه که با پیشنهاد دکتر حسینعلی مددی و مدیریت علمی دکتر حسین میرلوحی برگزار شد، شرکتکنندگان ضمن تماشای فیلم، در گفتوگویی تحلیلی به بررسی چالشهای حرفه پزشکی پرداختند. دکتر روحاله شیرزادی نیز با بیان اهمیت احساس اغنا، مسئولیتپذیری و یادگیری مستمر در حرفه پزشکی، بر نقش هویت علمی و انسانی پزشکان تأکید کرد. این برنامه دارای امتیاز بازآموزی برای اعضای هیئت علمی بود.
با شستن صحیح دست، زنجیره عفونت را قطع کنیم
روایت هفته جهانی بهداشت دست در بیمارستان مرکز طبی کودکان
به مناسبت روز جهانی بهداشت دست و در راستای گرامیداشت هفته جهانی این مناسبت، برنامه های متنوعی با هدف تاکید بر نقش کلیدی رعایت بهداشت دست در پیشگیری از عفونتهای بیمارستانی برگزار و زمینه ارتقای آگاهی و مشارکت کادر درمان در این حوزه فراهم شد.
لبخند، خاطره و سپاس در روز بزرگداشت استاد
وقتی فراگیران بیمارستان مرکز طبی کودکان از اساتید خود متفاوت قدردانی کردند
مرکز طبی کودکان دانشگاه علوم پزشکی تهران به مناسبت روز استاد، مراسمی صمیمی و نوآورانه با اجرای فراگیران برگزار کرد. این برنامه شامل بخشهایی چون اجرای طنز، مسابقه عکس کودکی اساتید، کلیپهای احساسی و معرفی استادان منتخب بود. لوحهای تقدیر دلی و یادآوری اساتید درگذشته نیز فضای احساسی ویژهای به مراسم بخشید. این آیین، تجلی همدلی و احترام بین نسلهای آموزشی بود.
هفته سلامت 1404
مرکز جامع سلامت جنین، نقطه اتکای مادران برای سلامت نوزادان
همزمان با هفته سلامت و شعار ششمین روز این هفته، «مراقبت از جنین، سلامت نوزاد، آیندهای امیدبخش»، دکتر محمدتقی مجنون، معاون درمان و فوق تخصص قلب کودکان بیمارستان مرکز طبی کودکان دانشگاه علوم پزشکی تهران، با تشریح خدمات مرکز جامع سلامت جنین و اهمیت مراقبتهای دوران بارداری، از خدمات علمی و تخصصی این مرکز برای حفظ و ارتقای سلامت مادر و جنین سخن گفت. وی با اشاره به اقدامات تخصصی برای مادران ارجاعی از تهران و شهرستانها، از برنامههای آینده این مرکز برای گسترش مداخلات درمانی جنینی خبر داد.
دکتر زینب پیمانی پاسخ میدهد
از ایمنی تا اثربخشی؛ هر آنچه باید درباره پزشکی هستهای کودکان بدانید
دکتر زینب پیمانی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و متخصص پزشکی هستهای، در گفتوگویی تخصصی به معرفی کاربردهای پزشکی هستهای در تشخیص و درمان بیماریهای کودکان پرداخت. وی با تأکید بر ایمن بودن این روش تشخیصی و درمانی، عنوان کرد: «میزان پرتوی استفادهشده در پزشکی هستهای بسیار کمتر از آن است که نگرانکننده باشد و با رعایت اصول علمی، هیچ تهدیدی برای کودک ندارد». دکتر پیمانی همچنین به موارد شایع استفاده از پزشکی هستهای در کودکان از جمله بررسی عملکرد کلیهها، تشخیص عفونتها و برخی اختلالات متابولیک اشاره کرد و پاسخگوی سؤالات پرتکرار والدین درباره میزان دقت، عوارض احتمالی و روند آمادهسازی کودک برای انجام این نوع تصویربرداری شد.
زردی نوزادان؛ طبیعی یا خطرناک؟
آنچه والدین باید درباره علل، تشخیص و مراقبتهای لازم زردی نوزادان بدانند
دکتر کیوان میرنیا، فوق تخصص نوزادان و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در خصوص زردی نوزادان گفت: این عارضه شایع در بیشتر موارد طبیعی اما در برخی شرایط نیازمند درمان فوری است. وی اظهار داشت: «اگرچه زردی در بیشتر موارد طبیعی و گذراست، اما در برخی موارد نیاز به بررسی و درمان فوری دارد تا از عوارض جدی جلوگیری شود». دکتر میرنیا راههای تشخیص زردی، از جمله بررسی رنگ پوست، چشمها و انجام آزمایش بیلیروبین را تشریح کرد و افزود: «در صورت بالا بودن سطح زردی، ممکن است نیاز به فتوتراپی یا در موارد نادر تعویض خون باشد». وی همچنین تأکید کرد: «والدین باید از خوددرمانی پرهیز کرده و در صورت مشاهده علائم زردی، سریعاً به پزشک مراجعه کنند. استفاده از روشهای خانگی و تأخیر در درمان، سلامت نوزاد را تهدید میکند.» وی ضمن معرفی روشهای تشخیص مانند بررسی پوست، چشم و آزمایش بیلیروبین، تأکید کرد که خوددرمانی و تأخیر در مراجعه به پزشک میتواند خطرناک باشد. به گفته دکتر میرنیا، درمانهایی نظیر فتوتراپی یا در موارد نادر، تعویض خون، میتواند از آسیبهای جدی جلوگیری کند.
پزشکی هستهای از نگاه یک متخصص دانشگاهی
پزشکی هستهای چیست و چرا برای کودکان مهم است؟
دکتر زینب پیمانی، متخصص پزشکی هستهای و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، اهمیت و کاربردهای پزشکی هستهای در حوزه سلامت کودکان را تشریح کرد. دکتر پیمانی با تأکید بر این نکته که پزشکی هستهای شاخهای از تصویربرداری پزشکی است که عملکرد اندامها و بافتهای بدن را با استفاده از مواد رادیواکتیو ارزیابی میکند، گفت: «این روش بر خلاف بسیاری از تصویربرداریها، اطلاعات عملکردی اندامها را ارائه میدهد و میتواند به تشخیص زودهنگام بیماریهایی مانند عفونت، التهاب، یا اختلالات متابولیک در کودکان کمک کند.» وی افزود: «پزشکی هستهای، کاملاً ایمن و با دوز بسیار پایین مواد رادیواکتیو در کودکان انجام میشود و میتواند نقش مؤثری در تصمیمگیریهای درمانی دقیق ایفا کند.» این مصاحبه با هدف آشنایی بیشتر خانوادهها با روشهای نوین تشخیص پزشکی و رفع نگرانیهای رایج در مورد واژه «هستهای» تهیه شده است.
کنار هم، به وسعت شکوفههای بهار
دیدار بهاری خانواده مرکز طبی کودکان در فضایی صمیمی
همزمان با روزهای آغازین بهار، اعضای خانواده بیمارستان مرکز طبی کودکان در فضایی صمیمی و دوستانه گرد هم آمدند. این دیدار با حضور اعضای هیئترئیسه، اساتید، فراگیران و کارکنان بیمارستان برگزار شد و فرصتی برای تجدید دیدار، تبریک سال نو و تقویت همدلی و انگیزه در مسیر خدمت به کودکان بیمار بود. لحظاتی پرشور و دلگرمکننده که جلوهای از پیوند انسانی و حرفهای میان اعضای این مجموعه آموزشی و درمانی را به نمایش گذاشت.